Annons:
Etikettbeteenden-hälsa-skötsel
Läst 4722 ggr
JohannaN
1/20/16, 11:16 AM

Luftfuktighet är väldigt viktigt för undulaterna!

Luftfuktighet en viktig faktor i våra fåglars vardag, något som inte folk tänker på. Många av våra burfåglar lever i sin vilda miljö i hög luftfuktighet och dålig luftfuktighet i hemmet och då särskilt under vinterhalvåret är inget roligt för våra fåglar som har känsligt andningssystem och känsliga luftvägar. Detta kan ställa till det för fåglarna på många vis. Här tas upp mer om det hela........................

På vintern här i Sverige blir det för våra älskade fåglar en ganska onaturlig luftmiljö och då särskilt för dom tropiska fåglarna som delar våra hem. Papegojor och tättingar hemmahörande i tropiska klimat skulle aldrig utsättas för denna låga luftfuktighet, kyla, vinter vindar, snö eller variationer i solljus och mörker som förekommer i mer tempererade klimat så som Sverige. Detta ger en hel del utmaningar när det gäller att ta hand om våra burfåglar.

Luftfuktighet och fåglar är den bortglömda faktorn när man överväger våra älskade fåglars hälsa och välbefinnande. Det talas alltid om hur känsliga deras andningssystemet är, hur känslig deras hud är och hur ofta vi bör spraya fåglarna med vatten eller låt dem regelbundet bada men sällan diskuteras det uppenbara att de flesta papegoj, parakit och finkarter har utvecklats för att leva och frodas i en hög temperatur samt en hög och fuktig miljö som vi sällan ger till dom.

luftfuktighet spelar flera roller för att hjälpa till att hålla fåglarna friska och glada. Den första fördelen med luftfuktighet är att det hjälper dem att behålla sin hud och fjädrar och hjälper till att hålla fjäderdräkten frisk, ren och glänsande. Fukt stimulerar också en naturliga putsning hos fåglarna.

En till fördel som luftfuktigheten hjälper till med hos våra fåglar är att hjälpa till att förebygga andnings-problem då om en fågels lungor blir alltför torra från brist på fuktighet i luften kommer det att bli mer mottagliga för infektioner och för att inte tala om extrema obehag.

Följderna av otillräcklig fuktighet ställer till det oerhört för fåglarna men det är ju ganska lätt att undvika problemet och ett av dom enklaste sätten att göra detta på är att införa en luftfuktare i fåglarnas miljö som ger välbehövlig fukt till luftvägarna och också fylla på med härlig fukt till fjädrar och hud som hjälper fågeln att se och må som allra bäst. Man kan också spraya rummet/rummen fåglarna lever i dagligen, hänga blöta handdukar över elementen som är två andra alternativ men bäst är en luftfuktare.

Fåglar har mycket lättare för att skaffa en låggradig bakteriell infektion i bihålorna eller de övre luftvägarna om omgivningen har en låg luftfuktighet. Bakterier och svampar som vi kan avlägsna från våra luftvägar med hjälp av våra flimmerhår har tyvärr inte våra fåglar som hjälper till och tillsammans med det hela att inte ha flimmerhår samt en torr luft kan bakterier och svampar lätt fastnat i de torra vävnader och resultera i infektioner. Finns det också en A-vitamin brist löper fåglarna ännu högre risk att drabbas av övre och nedre luftvägsproblem då A-Vitaminer är mycket viktig för slemhinnorna och att få väl fungerande luftvägar och munhålan.

Inte att förglömma hud och fjäderproblem t ex plockning kan orsakas av att luften är alldeles för torr och som då påverkar fjädrar och hud och gör dessa torra. Torr hud kliar och plockandet är ett faktum. Även vid ruggning kan ruggningen bli jobbig för fåglarna om dom inte får ordentligt med fukt och sprayas med vattenspray. Man vet att luften är torr inomhus när det börjar bli statiskt och man får stötar när man tar på saker och ting.

Vad är symptomen på torr luft hos fåglar

Hos fåglar är symptomen just att dom nyser ibland med ett pipande ljud och verkar allmänt irriterade i näshålorna, även torr hud och många av dom problem som fåglarna har när dom drabbas av luftvägsproblem och luftvägssjukdomar kan förekomma då torr luft och dålig luftfuktighet kan göra så fåglarna drabbas av sjukdomar i luftvägar och andningsorganen. Torr luft kan också ställa till besvär för ögon och slemhinnor.

Vilken luftfuktare skall man införskaffa ??

Bästa luftfuktare att införskaffa är en varmfuktare som hettar upp vattnet och producerar varm synlig ånga, varför denna typ av fuktare är för att det minimerar risken för att bakterier och svampsporer ska sprida sig i vattenångan. Så hellre en varmfuktare än en kallfuktare. Viktigt att tänka på är att om lufttillväxten blir för hög kan det nämligen gynna kvalster, bakterier och mögel i bostaden så rätt luftfuktighet är det viktiga.

Vilken luftfuktighet skall fåglarna ha??

Man bör ha luftfuktigheten på cirka 60-70 procent för att ge fåglarna en bra fuktighet och välmående. Som redan sagts om lufttillväxten blir för hög kan det gynna kvalster, bakterier och mögel i bostaden och då ge en dålig miljö för fåglarna istället för en bra miljö som också kan göra fåglarna sjuka.

Info funnen på dessa sidor

http://www.birdchannel.com/winter-temperature-and-humidity-for-parrots.aspx

http://birds.about.com/od/birdhealth/qt/humidity.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: