Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 7911 ggr
JohannaN
12/12/15, 12:33 AM

Stödmata sjuka undulater!

Våra fåglar om dom får rätt kost och motion brukar hålla sig friska genom livet men det händer att fåglarna blir sjuka och då måste man agera snabbt, fåglar kan vid sjukdom magra av väldigt snabbt och då kan man behöva stöd-mata, här tas upp mer om det hela..........

När fåglarna blir sjuka måste man agera fort, ta fågeln så fort som möjligt till veterinär och är det så att man får vänta på en tid hos veterinären gäller det att sätta fågeln under värme, gärna att man införskaffar en värmelampa som är det bästa att ha hemma.

Rumstemperatur är inte tillräckligt varmt för den sjuka fågeln som behöver extra värme så att fågelns kropp kan fokusera sin energi på att reparera sig själv och mindre på att upprätthålla normal kropps-temperatur, värmen bör ligga på ca 30-35 grader. Värme har vid flera tillfällen inom fågelhållning varit nog för att få den sjuke att repa sig och må bra, men veterinär gäller vid alla tillfällen fågeln är sjuk för att få den under rätt vård. Även en värmekudde kan läggas till dom fåglar som inte längre orkar sitta eller hålla om pinnen.

Viktigt att sätta fågeln i en mindre bur och också i närheten av fågeln ha en fullspektrums-lampa/ Uvb-ljus. Håll området kring fågeln rent och fräscht då sjuka individer inte kan hantera ytterligare bakterier. Låt också det finnas färskt vatten hos fågeln hela tiden. Lägg gärna en handduk över en del av sjukburen så fågeln kan få trygghet. Håll tyst och lugnt kring fågeln för att minska stressen.

Rensa också fågelns rumpa från avföring och clag (spillning som ackumuleras gradvis, under längre tid runt och över kloaken/rumphållet) om man inte gör detta kan fågeln få ett stopp av flöde vad gäller avföringen och då samlas gifter och avförings-restprodukter inne i kroppen och fågeln dör inom bara några dagar. Luktar fågeln illa i kloakområdet tvätta rumpan lätt, gärna att man sprayar med en vattenspray lite lätt och torkar rent med papper, då blir inte fågeln lika blöt som under en vattenstråle. För att hjälpa fågeln ytterligare kan man ta lite aloe vera spray och spraya just där och torka med papper efteråt. Alla vill vi känna oss rena även under sjukdom, så är det också för våra fåglar.

**Stöd-mata
**Varför skall man stödmata sin fågel?? Jo, för när fågeln blir så sjuk att den inte äter är det viktigt att få i fågeln mat för annars så svälter fågeln och dör. En fågel som inte får mat i sig vid sjukdom har sämre ork att kämpa för sitt liv då den sjuka fågeln har låga blodnivåer och energi och dessa måste återställas snabbt.

- Använd en plast pipett eller spruta, milliliterspruta är bäst finns på apotkeket att finna. 

- Håll fågelns huvud tillbaka 45 grader. Sätt inte press på bröstet eftersom detta kan hämma fågelns andning. Istället använd en handduk som ger bra grepp, håll vid sidan om fågelns vingar och luta huvudet lätt bakåt. OBS! tänk på att kräks fågeln, låt fågeln få kräkas färdigt allt först då krävan kan vara väldigt irriterad och öm på fågeln, håller man fågeln då när den kräks som värst uppstår ett tryck på krävan som då gör att det retar krävan och då framkallar kräkningar ytterligare.

- Ge en droppe i taget för att undvika kvävning av fågeln. Man kan stryka på fågelns hals för att hjälpa att lättare svälja, då det vid sjukdom kan vara lite svårt för fågeln. Litet tips är att ge 7 droppar för små fåglar, 10 till 15 droppar för medelstora fåglar och upp till 5 teskedar för stora fåglar, sedan vänta en halvtimme, timme och ge igen stöd-matning igen.
Det är alltid bättre att låta fågeln få lite för lite och ge oftare än för mycket så fågeln kräks. Låt fågelns kräva vila under natten men ge innan det är dags för fågeln att sova. Fåglar har snabb ämnesomsättning vilket gör att maten passerar fort genom fågeln och därför behöver man ge oftare. Sluta inte att stöd-mata för ens det är säkert att fågeln helt klara sig själv igen. Håll noga koll på fågeln då dom gärna döljer sin sjukdom väl och kan verka mer friska än vad dom är.

**
Vätskeersättnings tips**

I samband med diarré och kräkningar hos fåglar kan dom behöva få vätskeersättning, så också om dom är sjuka i annat. Vätskeersättningen skall man försöka få till med en bra balans av vatten, salt och socker och då bra socker. Att bara ge fågeln vatten räcker inte eftersom fågelkroppen förutom vätska även förlorar salter. Vätskeersättningen ger bäst effekt om man ger fåglarna i små portioner med täta mellanrum en droppe för mindre fåglar vid varje tillfälle. Dextrosol/druvsocker är något man kan blanda ihop med vatten och mineraler och lite, lite salt, knappt mindre än en nypa som vätskeersättning. Även fruktjuice-koncentrat kan användas att blandas ihop med saltet och mineralerna.

**
Stödmatningstips**
Ett bra stödmatningspreparat är Harrisons pellets som man blötlägger en stund så det blir en gröt, gör den gärna vattningare då fågeln lättare kan svälja detta än en tjock gröt, sedan har vi då Orlux Handmix för handmatning av fågelungar som man kan ge även till sjuka fåglar men bäst är Harrisons pellets.
Blanda mer än gärna av dom olika sorters tipsen nedan som ett litet elixir och ge fågeln av då dessa grejer innehåller olika saker och bra på olika saker, använd gärna ett snapsglas eller ett glas i samma storlek när det blandas ihop så är det enkelt och blir inte för mycket spill. En blandning kan vara cocosmjölk, rismjölk, ekologisk blåbärsdryck och korngräs pulver t ex, flytande är mycket lättare för fågeln att ge utav.

**
Cocosmjölk **Kokosmjölk är rik på bland annat kalium, järn, magnesium och fosfor, det är helt mjölk- och laktosfritt samt nyttiga och bra fetter, proteiner och kolhydrater som fågeln behöver när den är sjuk.

**
Rismjölk **mjölkfri och är berikad med vitamin A, D & B12, har samma kalcium värde som mjölk som också våra fåglar behöver när dom är sjuka.

**
Blåbärsdryck/saft ** Otroligt antioxidant-rika och bären innehåller också rikligt med A, C, E och B6-vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög. Antioxidanterna i blåbären har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande. Blåbär ökar fas-2-leveravgiftning vilket är bra för våra fåglar, särskilt när dom får mediciner. I denna fas förs giftiga ämnen intagna eller kroppsegna restprodukter samman med med de förråd av avgiftande mineral, vitaminer som fåglarna har i kroppen. Denna process gör så att de ämnen som skadar kroppen blir vattenlösliga och alltså kan föras ut från kroppen. Precis som våra sjuka fåglar behöver hjälp med när dom är sjuka.

**
Korngräspulver **är ett av de mest väl sammansatta födoämnena näringsmässigt som naturen har att erbjuda. Korngräs är en mycket alkaliserande föda som hjälper kroppen på både människor och djur till att återställa en bättre syra/bas balans som ju går förlorad när fågeln är sjuk. Den förser dessutom kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer och hela 18 aminosyror också något dom behöver extra av när dom är sjuka. 
Korngräset är speciellt rik på betakaroten som är förstadiet till a-vitamin. Den är också rik på just vitamin A men också vitamin B1, B2, B12, vitamin C. Den är också rik på mineralerna kalcium, järn och kalium samt folsyra, men inte nog med det är gräset rikt på klorofyll (växternas blod) som renar vårat och våra djurs blod och stärker immunförsvaret, kostfiber finns det också mycket av.

**
Poly Aid (undulatshopen har denna hemma ibland) **Använd där svält är kritisk. Detta preparat används då den gör det lätt för fågeln att ta upp näring samt ger mag och tarmstöd och har immunstegrande ingredienser. Vitamin A, D3, E, K, C. Balanserade proteiner, mineralsalter, glukos-värkande ämnen, 8 mineraler och nio andra viktiga vitaminer som våra sjuka fåglar behöver.

**
Porbiotika **Probiotika är ett preparat som innehåller bakterier för att stärka immunförsvaret och tarmfloran. Probiotika innebär levande bakteriekultur som är bra för tarmens naturliga bakterieflora och visat ha positiva effekter på hälsan både vad gäller människor, djur och fåglar, särskilt när fåglarna får antibiotika förlorar dom den goda tarm och magbakteriefloran.

**
B-vitamindroppar för häst **Dessa b-vitaminer är mycket bättre än något annat preparat ute på marknaden för fåglar. Fåglarna förlorar väldigt snabbt b-vitaminer precis som mineraler när dom är sjuka då kroppen jobbar så intensivt och b-vitaminerna är vattenlösliga och kissas ut ganska så snabbt när dom är sjuka. B-vitaminer stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning, hjälper bland annat fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein.
B-vitaminerna ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska, dom skyddar mot miljögifter och fungerar var och en som delenzymer, eller koenxymer, och samarbetar inbördes i en kedja av kemiska enzymreaktioner, dom ökar också effekten av andra vitaminer som intas, det vill säga A, E, och C-vitaminernas verkan blir större om fåglarna samtidigt får i sig tillräckligt med B-vitaminer.

**
Mineraler
**Mineraler är viktiga för våra sjuka fåglar, mineralerna ger näring till dom sjuka fåglarnas kroppar och behövs för att ett flertal funktioner i deras kroppar ska kunna fungera optimalt sjuka som friska, men när dom är sjuka och vid stress går mineralerna snabbt ut ur kroppen på dom och måste då tillföras i kroppen på dom extra. Deras Kroppar behöver också mineralerna vid sjukdom för att kunna upprätthålla vatten- och saltbalansen, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signal-överföring mellan celler ska fungera.
Brist på ett enda mineral kan ha negativ inverkan på en hel kedja av reaktioner i fåglarnas kroppar och då särskilt vid sjukdom. Det bästa mineralet för detta ändamål är AVIx Bird Builder som är flytande, smakar inte illa och innehåller hela 52 olika mineraler, det andra är Schindeles mineraler med hela 30 analyserade mineraler.

**
Nyponpulver
**Nypon innehåller 60 gånger mer C-vitamin än citrusfrukter samt antioxidanter och livsviktiga mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium som våra fåglar behöver särskilt när dom är sjuka. Nypon har förr använts mot en rad sjukdomar och åkommor, forskning och studier finns också angående nypon, helst skall det vara helnypon pulver, inte den som köps i vanlig affär som är sprängfylld av socker vilket inte alls är bra för fåglarna.

**
Förebygga är det bästa mot sjukdomar!**

Tänk på att genom att ge fåglarna allt det dom behöver i foderväg och där alla komponenter ger man dom en bra och ärlig chans att klara ur sjukdomar när dom väl drabbas, kosten är som alltid A och O och genom att bygga upp av dom olika komponenter får fåglarna den styrka dom behöver just när dom blir sjuka och då lättare att underhålla under sjukdom, fåglar som haft en väldigt karg kost och inga komponenter i form av en varierad kost har svårare att klara sig när dom insjuknar då kroppen inte har ett bra stöd innan.

**Infon funnen på dessa sidor samt av egna erfarenheter
**http://beautyofbirds.com/sickbirdcare.html

http://www.petco.com/Content/ArticleList/Article/13/4/72/Caring-for-a-Sick-or-Injured-Bird.aspx

http://www.budgies.org/info/health/sick.html

http://talkbudgies.com/your-budgies-health/20155-hand-feeding-sick-budgie.html

http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-emergency-care/when-to-see-a-vet.aspx

http://www.quakerparrots.com/health/caring-for-a-sick-or-injured-parrot/

http://avianmedicine.net/content/uploads/2013/03/15.pdf

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: