Annons:
Etikettbeteenden-hälsa-skötsel
Läst 6303 ggr
JohannaN
2015-05-31 20:47

Lidande och smärta hos våra undulater!

Att lida vad är det egentligen, när lider djur, kan man verkligen säga att ett djur som är sjukt verkligen lider eller är det bara ett ord som vi människor sätter på något vi inte alls förstår vad som är på väg att hända eller för att verkligen kunna fatta ett beslut för djuret som lider av ohälsa, här tas upp mer om det hela............................

För att förstå hur det hela hänger ihop och hur det funkar när det gäller lidande måste man börja se på orden lidande och smärta på var sitt håll. Vad innebär lidande och vad innebär smärta?? Jo, Lidande eller smärta innebär en upplevelse av obehag och motvilja i samband med uppfattningen av skada eller hot om skada hos en individ. Lidande är det grundläggande element som utgör den negativa delen och motsatsen är glädje/lycka. Lidande är kategoriserad inom två områden fysisk och mental och sker hos alla kännande varelser mer eller mindre.

Det som man måste ta med i beräkningen är att det är vi människor som har orden lidande eller smärta hos oss och sätter orden för att förklara det på en människa och på våra djur vad som är på väg att hända hos både oss som individer men också hos själva djurindividen, men vi kan alltså inte veta hur dom faktiskt känner i det hela, vi kan bara anta alltså inte veta. När det gäller lidande så betyder det för oss att det finns någon obehaglig känsla, känslor eller känsla med i det hela.

Viktigt att också veta är att ordet smärta hänvisar ofta till fysisk smärta, men det är också en vanlig synonym till lidande. Ordet smärta hänvisar ofta till fysisk smärta, men det är också en vanlig synonym till lidande. Orden smärta och lidande används ofta båda tillsammans på olika sätt av oss människor.
Om fysisk smärta är resultatet av störda funktioner i kroppen så är lidande en produkt av ens uppfattning och att man upplever det som starka negativa känslor. Åter igen kan vi inte veta att det är just det våra djur upplever vi kan bara anta.

Mer som är viktigt att komma ihåg är att djur lever i nuet och vi människor lever allt som oftast i dåtiden, nutiden och framtiden och vi har väldigt mycket av den mentala biten i oss samt massor av tankebanor i oss. Det är också något som vi bör ta med i beräkningarna när det gäller att vi jämför oss med djuren vad gäller lidande och smärta då vi åter igen bara kan anta och alltså inte veta hur djuren känner sig eller egentligen mår då dom inte kan tala för sig och vi inte talar deras språk. 

Det fysiskaeller mentala bör inte tas alltför bokstavligt då fysisk smärta eller lidande som i själva verket sker genom medvetna sinnen och innebär emotionella aspekter, medan psykisk smärta eller lidande som händer genom fysiska hjärnor och är känslor inte behöver innebära att för att vi är allt för medvetna i våra smärtor och vad det innebär behöver inte djuren vara det då dom åter igen lever i nuet medans vi är väldigt flyktiga i tankarna.

lidande är ett bredare begrepp än smärta eftersom det omfattar många aspekter av livet efter skada eller sjukdom. Visst smärta kan orsaka lidande, men lidande kan finnas oberoende av smärtan. Då kan vi människor gå till själva tanken om djur i bur, om man nu antar att ett sjukt djur lider hur kan vi då inte alls ha med i tanken att ett djur i bur faktiskt lider?? Det är en viktig tanke i det hela då vi människor väljer när ordet lidande skall finnas med i bilden eller inte. 

Då är frågan skall man hjälpa ett djur som är sjukt att få slippa leva med sin sjukdom eller lider dom av sjukdomen?? som sagt vi människor kan bara gå på det vi ser alltså inte det vi tror att djuren känner eller mår och det är detta som kallas för medkänsla som då delvis är en handlingen att hjälpa fysiska smärtor hos någon annan. 

Medkänsla är något som människor har i sig mer eller mindre och det är med själva medkänslan som vi gör handlingen att hjälpa våra sjuka djur som vi tycks se lida att få somna in och avsluta sina dagar och det är de som vi människor bör gå efter, att ha medkänsla för djuret och låta få somna in.
Lidande finns med i bilden men åter igen vi kan inte veta detta om vi inte då var djuret själv och talade djurets språk. Ju mer vi funderar på om djuret lider ju längre tid tar det innan vi människor faktiskt gör något åt det som vi ser som lidande.

Det som vi människor kan rikta in oss på för att försöka förstå när djuret lider är dom fysiska tingen hos djuret i fråga till exempel har djurets dagliga rutiner ändrats, har djuret slutat äta, dricka vatten, sover mer och mer, intrigerar djuret inte med dom andra i flocken längre, bara sitter stilla och sover, tappar i vikt o.s.v är alltså det som vi människor kan gå efter när vi medkännande skall kunna fatta beslutet om djuret behöver få avsluta sina dagar eller inte.

Smärta är något som vi människor kan läsa av hos våra djur i form av om fågeln knappt kan gå, ljudligt skriker eller om djuret vänder och vrider sig av smärta, detta är det som vi kan gå efter för att hjälpa våra djur i den bästa mån vi kan. Allting handlar om att se till djurens välmående för att på bästa sätt kunna hjälpa djuret där djuret inte längre har en god livskvalité fysiskt sett.

Tänk också på att varje djurs sjukdom och situation är olika och det finns ingen enskild regel som kan följas när det är dags att hjälpa sin bästa vän att få somna in eller inte. Du som människa kommer att få svaren hos en veterinär som kan se dom fysiska sakerna som är dåligt hos djuret och som då kan hjälpa till i frågan om är det dags eller inte och här har man också anledningen till varför ett veterinärbesök är av yttersta vikt.

Det som är tanken bakom denna artikel är att öppna upp människors ögon för att orden vi använder för att uppfatta saker och ting med inte alltid är något som kanske stämmer hos djuren och att det är viktigt att vi lär oss att inte anta saker utan att vara helt säkra på våran sak. Att människorna oftast bestämmer sig för vad som skall vara sant (oavsett om det är det eller inte), ofta för att komma fram till en slutsats och för att tro att man vet trots att vi alla med facit i hand inte alls kan veta hur djuren tänker, tycker, känner eller mår.

**
En del info är funnen på dessa sidor**

http://systemoutlook.com/what-is-suffering/

http://en.wikipedia.org/wiki/Compassion

http://en.wikipedia.org/wiki/Suffering

http://www.petplace.com/article/birds/general/when-your-bird-is-sick/when-to-consider-euthanasia-in-birds

http://www.petmd.com/blogs/fullyvetted/2009/march/ten-ways-you-know-its-time-euthanize-your-pet-6745

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: