Annons:
Etikettbeteenden-hälsa-skötsel
Läst 30664 ggr
JohannaN
2015-03-03 14:24

Hur man får sina undulater tama!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 6
Förhandsgranskning av bild 2 av 6
Förhandsgranskning av bild 3 av 6
Förhandsgranskning av bild 4 av 6
Förhandsgranskning av bild 5 av 6
Förhandsgranskning av bild 6 av 6

Det är många som undrar och vill ha tips och råd hur man skall göra för att få sin fågel/fåglar tama och det är tack vare det som denna artikel skapades för att vara till hjälp och guidning till alla dom som vill tam-träna sina fåglar, att tam-träna är ingen dans på rosor och kräver mycket tålamod från ägaren så här tas upp mer om det hela.........................

När det gäller tamhet hos våra fåglar är det något som alla fågelägare måste jobba på med för att få resultat. Man måste också inse att fåglar i allmänhet inte blir så klappvänliga som en hund eller en katt samt att fåglarna har väldigt mycket mer av sin vilda sida i sig än dom mer klappvänliga djuren, detta gör att vi måste ha mer tålamod och också ha koll på hur fåglarna är som personligheter för att lyckas på bästa sätt och givetvis att också ta med i det hela att visa tillit och respekt samt att se till fågelns natur.

Här nedan följer ett steg för steg program som man som nybliven fågelägare men även fåglar man kanske inte fått tama kan ha som hjälp i att jobba med att få sin fågel/fåglar tama. 
Tänk på att fåglar är flockdjur och skall vara minst två. En sak till att ta med i det hela är att metoderna nedan kanske inte funkar på alla fågelarter och riktar in sig främst på mindre papegojarter så som undulater, sparvpapegojor, dvärgpapegojor samt också mindre parakiter av olika sort, kan även funka med kanariefåglar. Men när det kommer till större papegojor så är rådet att höra av sig till dom mer erfarna om det hela. Läs också på om det som står längst ner om saker som är viktiga att tänka på. trevlig läsning önskar jag er.

**
Steg för steg metoden**

1. Första dagen fågeln/fåglarna anländer låt dom få vara ifred och ta in omgivningen på en lugn plats, stör så lite som möjligt. Dag två kan man börja Sitta bredvid buren så ofta som möjligt och fortsätt med detta i en vecka, prata normalt med en lugn röst för att inte skrämma din Fågel/fåglar och prata om vad du vill. Läs en bok högt, prata om din dag, kommande evenemang, hemligheter, listan kan göras lång men allt handlar om att göra fåglarna vana vid rösten och vid just dig. Gör inga hastiga rörelser, ta inte in handen i buren och något som också är viktigt att inte stirra. Vi människor är "rovdjur", rovdjur stirrar länge innan anfall och detta gör att fåglarna känner sig illa till freds, blinka gärna ofta med ögonen.

**
2.** När veckan har gått så fortsätter du att tala lugnt till fåglarna, stirra inte, blinka ofta men lägger då till långsamt och försiktigt handen i buren. Gör ingenting, bara vila handen på botten av buren.
Fågeln/fåglarna kommer förmodligen fladdra runt en hel del i buren men fortsätt att tala med lugnande röst och var uppfinningsrik i vad du talar om så samtalet flyter på. Gör detta minst 3 gånger per dag i ca 10 minuter vardera vad gäller handen i buren men fortsätt att tala med fågeln/fåglarna vid buren utöver det, låt det gärna gå några dagar där man upprepar med handen i buren och se om fågeln/fåglarna lugnar sig.

**
3.** När fågeln/fåglarna är okej med handen vilande på botten kan du börja röra handen uppåt och kanske låta den vila på en gren eller dylikt, upprepa detta 3 gånger om dagen i 10 minuter. och efter det när det gått några dagar byt gärna så handen är på något annat ställe. Om nyfikenheten tar över hos fågeln/fåglarna och dom kommer fram för att undersöka handen gör inga hastiga rörelser utan låt det ske som sker och ta inte bort handen för ens dom väljer att gå undan, låt det ta sin tid.

**
4.** Där efter skall man då inköpa lite hirskolvar som du först låter fåglarna få i buren, hirskolvar är godis för fåglarna. Ge detta i några dagar i buren ta sedan bort det och använd enbart i tamhetsträningen. Det man skall göra är att hålla en bit hirs i handen och flytta långsamt handen och hirskolven mot din fågel/fåglar. 
Ta det lugnt och flytta inte handen för hastigt mot fågeln/fåglarna. Blir dom rädda vila handen där den är i buren och vänta på att dom skall komma till dig. Bli inte besviken om det tar ett tag för fågeln/fåglarna att börja äta hirskovlen och har man mer än en fågel försök att fokusera på den fågel som är mest nyfiken.
Nyfikenheten kommer att ta över så småningom och sedan efter det kommer fågeln/fåglarna att våga smaka. Gör detta minst 3 gånger om dagen varje gång med 10 minuter till 15 minuter tills fröna är uppätna.

**
5.** Efter att fågeln/fåglarna är bekväm att äta hirs från handen öppnar man handen och sätter hirskolven i mitten av handen. Detta kommer att göra så att fågeln/fåglarna måste kliva upp på handen för att nå hirskolven. Gör detta minst 3 gånger om dagen varje gång tills hirskolven är uppäten.

**
6.** Så när fågeln/fåglarna är bekväm med att hoppa upp på din hand för att äta hirskolv kan du denna gång hålla ut fingret och sakta röra handen mot fågelns bröst och tryck försiktigt fingret mot bröstet på fågeln, mycket långsamt ökar man trycket mot bröstet tills fågeln stiger upp på fingret. Bara håll handen där tills fågeln inte ser spänd ut, låt fågeln hoppa av om den känner för det första gången men om fågeln sitter kvar sätt tillbaka fågeln på grenen innan fågeln bestämmer sig för att flyga från fingret själv. Detta är viktigt. Gör detta minst 3 gånger om dagen.

**
7.** När fågeln nu stiger upp på fingret utan att vara rädd kan man långsamt flytta fingret runt buren för att få fågeln van vid att vara på handen medan den rör sig, upprepa flera tillfällen gärna 3 gånger om dagen i två tre dagar. När detta funkar kan man då också introducera en pinne för fågeln/fåglarna och få dom sakta men säkert att hoppa upp även på denna på samma sätt som man sätter fingret emot bröstet på fågeln och lätt trycker mot bröstet med pinnen till fågeln stiger upp. Detta kallas pinn-knepet och får man till det korrekt är det ett superbra verktyg när man vill ha in fåglarna i buren igen.
Pinn-knepet gör att man kan nå fåglarna högre upp, tränar man ordentligt kan man också använda pinnen om man måste förflytta fåglarna till mindre burar, annat rum mm. vilket inte skapar stress hos fåglarna så som en håv gör.

**
8.** Eftersom fågeln/fåglarna nu är bekväm med handen när man flyttar på handen då kan du försöka ta ur fågeln på fingret ur buren. Om fågeln flyger av fingret och in i buren igen bli inte avskräckt. Försök igen 1 gång innan du tar en paus och försöka igen senare.
När fågeln väl är ute ur buren och varit ute ett bra tag kan man om det är svårt med handen att föra in fågeln med pinn-knepet, detta kräver tålamod då fåglar har en tendens att flyga från burens öppning flertalet gånger innan man kan få in dom ingen. Så ge inte upp utan fortsätt.

**
VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ**

Det är viktigt att tänka på är att när man får hem sina fåglar att man granskar dom medans man sitter och talar till dom, att kolla över vilken individ man har fått med sig hem så som en tuff orädd fågel, en försiktig fågel mm. här nedan kommer lite mer viktiga saker att tänka på:

1. Viktigt att tänka på när det gäller tam-träning av fåglar är att se till fågelns natur, skapa tillit och respekt. 

**
2.** Viktigt också att tänka på att tam-träningen kan gå flera steg bakåt och att man då inte ger upp utan fortsätter där fågeln just då backat tillbaka till och fortsätta långsamt framåt. 

3.Tålamod och fågelägande går hand i hand vilket innebär att man måste som fågelägare ladda upp med en enorm portion tålamod och ta med det i beredskapen innan man skaffar fåglar. Även att vara så lugn och stressfri som man kan vilket gör att allting går så mycket bättre.

**
4.** Något som är lika viktigt är att fåglar är individer precis som du och jag och alla fåglar går inte att få lika tama. Dom har olika temperament och känsla för saker och ting som du och jag.

**
-** Dom fåglar som är blyga, försynta och försiktiga, dessa fåglar behöver mer tid på sig och människan måste ge dom tiden och inte stressa fram, gör man det kan alltså allt raseras på bara ett ögonblick och fågeln tappar tilliten och respekten. 

**
- **Dom fåglar som är reserverade och biter mot sin ägare, dessa fåglar måste få göra det på sina villkor där människan inte sträcker fram handen eller tvingar fågeln då detta kan skapa mer bitande och tappad respekt och tillit. Låter man en sådan fågel få ta det i sin takt och på sina villkor kan dessa fåglar bli någorlunda tama men kanske inte klappvänliga eller ens hoppa upp på fingret på kommando tama. Detta måste vi respektera.

**
-** Den tuffa och orädda fågeln kan göra bakåtsteg även dom och där gäller det också att ha koll på hur mycket man kan gå framåt så man inte gör det i övermått och förlora på det. Den tuffa och orädda kan också hjälpa den osäkra och rädda genom att den tuffa och orädda oftast gör så att nyfikenheten tar över hos den rädda och osäkra.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
sara_7362
2015-07-23 20:56
#1

underbara tips du har, ska använda denna för min nya fågel!

beso
2015-07-30 12:13
#2

Tack så mycket! Har erfarenhet av både tuffare och totalt ointresserade individer och d e verkligen skillnad som du skriver! Mina nya Pippis ar som jag införskaffade igår verkar tillhöra vardera av dessa två kategorier. Fast kanske e d vanligare att honorna inte e lika nyfikna eller har jag fel?! Iaf blir jag så otålig men inser att d får jag lägga ner och hålla mig lugn! Jag har gett mig fansen på att få hanen till en riktig myspysing f d tror jag starkt han har potensial till. Redan första dagen har han ätit his kolv som vi håll i flera gånger. Han är ca 6mån. Honan som bara e ca 2mån är betydligt mer försiktig. Hoppas dock hon vågar mer när hon ser hanen våga. Dock har jag en 11 årig nymf hona i samma bur som trots delvis handuppfödning av tidigare ägaren är otam o 'hispig. Hoppas detta inte förstör när jag försöker få undulater tama..vad tror ni?

JohannaN
2015-07-30 12:55
#3

Vad roligt att du tycker om artkieln🙂 Kul att du kan se skillnaden hos dom olika individerna 🙂När det gäller honor brukar dom vara mer ointresserade av vad som händer runt om, man kan få den känslan för tjejerna🙂 Det är nog bara att gå långsamt fram så skall du se att du snart får resultat, nytt hem kan också göra att det tar sin tid innan hon vågar mer🙂

Nymfen borde bli mer nyfiken framöver när hon ser hur undulaterna får hirs men ingen garanti, du kan utöva dessa steg för steg på henne också🙂

Ja, detta med tålamod, det är inte alls människors starkaste sida, inte min heller, men då är det bra att man kan utföra mindfulness övningar när man sitter vid buren så brukar man hitta en lugn rytm👍🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

beso
2015-07-30 17:36
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Dag två och jag kunde inte låta bli ha buren öppen hela dagen. Gått fram o pratat o matat med hirskolv då o då. Hanen är den enda som ätit flera gånger. Sen flög dom ut och var glada o nyfikna! :) Bl.a satte sig hanen i blomkrukan o lekte djungel! Haha! När båda satte sig på buren så fick jag upp hanen på en pinne o kunde lyfta in honom i buren efter ca bara 5 försök! Helt otroligt! :D Honan som är yngre men försiktigare föste jag långsamt o försiktigt emot den stora luckan som stod öppen så att hon klättrade in själv o flög o åt direkt utan att vara tillsynes stressad! Så roligt! :)

Aquila-e
2015-07-30 20:13
#5

..

JohannaN
2015-07-30 21:57
#6

vad roligt att höra att du gjort framsteg redan🤗 fin bild på honom🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
beso
2015-08-11 17:37
#7

Nu idag gav jag upp försöken att få honom att äta hirskolv som jag räcker honom för d e så otroligt sällan han smakar. Istället sträcker jag in en pinne o får honom sätta sig på den. Han sitter kvar ett tag innan han flyger av. Eller så för jag honom tillbaka till sittpinnen i buren. Sen börjar vi om o håller på ett tag. Min tanke är att hålla handen närmare o närmare honom när jag håller i pinnen. Tills jag tillslut får upp honom på fingret istället. Någon annan som gjort så här o lyckats?

JohannaN
2015-08-11 19:46
#8

det har jag och lyckats alldeles utmärkt så fortsätt du på den linjen👍 pinnknepet är super🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

beso
2015-08-12 09:52
#9

Va bra tack! Då ska jag kämpa på! Så frustrerande d e..hehe! Han e så söt o man vill gosa med han men kan inte.. Men jag SKA lyckas hur lång tid d än tar!! ;)

UNDULATälskaren
2016-07-23 17:55
#10

När jag fick min hane så gjorde vi inte riktigt sådär…😕 Kan man börja om på något sett. Har haft honom ett bra tag nu..🤔

UNDULATälskaren
2016-07-24 20:37
#11

ps… (menade att min hane inte var handtam)

JohannaN
2016-07-24 21:01
#12

Man kan lära dom att bli handtama även ifall man inte börjat tidigt med dom, allt hänger på tålamod och att man läser av sina fåglar rätt och inte stressar fram tamheten utan låter det gå sakta men säkert🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: