Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 6246 ggr
JohannaN
2014-10-27 09:08

Hjärtproblem hos våra fåglar!

Hjärtproblem hos fåglar är det inte många som hört talas om. Kan det verkligen förekomma ?? jo, vist kan det göra det och eftersom det inte är många som tänker på det så är det inte heller många som känner till det. Det kan mycket väl ha hänt just din fågel utan att du vetat om det t ex vid plötslig död. Här tas upp lite mer fakta om det hela.......

Man hör inte mycket om fåglar och hjärtsjukdomar och det förekommer, men kanske inte så ofta som den förekommer hos däggdjur och människor. Inte bara är hjärtat större hos fåglar utan det slår också mycket snabbare. Exempelvis hjärtminutvolymen (blodflödet ut från hjärtat) är omkring sju gånger större i en flygande undulat än hos en människa eller hund vid maximal träningsnivå. Fåglar behöver också ha ett högre blodtryck än däggdjur för att klara av det ökade blodflödet från hjärtat. 

fåglar har fyra kamrar till hjärtat vilket är precis som hos däggdjur och människor. De är höger och vänster förmak, och höger och vänster kammare.

Hjärtsjukdomar kan vara både medfödd och förvärvad hos fåglar. En fel och bristfällig kost på enbart frödiet, extremfeta fröer, godisstänger mm. kan orsaka problem i hjärta och kärl hos våra fåglar. 
Fåglar i naturen förbrukar mycket lite fett och flyger flera mil varje dag för att söka föda och vatten. Fåglar är alltså inte skapade för att sitta vilandes i en bur dag ut och dag in medans dom förbrukar en stor mängd fet mat. Som vårdgivare/matte/husse för våra fåglar är det vårt ansvar att alltid hitta sätt att ta hand om dem på rätt sätt och detta innebär också när det gäller kosten, det finns inga undanflykter till att inte ge fåglarna en varierad och bra kost.

**
Här nedan följer två olika hjärtproblem hos fåglar och symptomen hos dessa är väldigt lika varandra så därför står symtomen underst:**

**
Hjärtinfarkt**

En hjärtinfarkt uppstår när de blodkärl som försörjer blod, syre och näringsämnen till hjärtmuskeln blir blockerad till den grad att muskelcellerna börjar dö. Den vanligaste orsaken till hinder för hjärtats blodkärl är från åderförkalkning, vilket är en ackumulering av plack inuti blodkärlen, så att säga för mycket fettavlagring i blodkärlen. 
Sjukdomen finns i alla vanliga papegojarter men framförallt i grå jakos och amazoner. Faktorer som har kopplats till utvecklingen av just åderförkalkning är just långsiktig kost rik på fett, kolesterol och brist på motion, men också sockerrika saker och socker omvandlas i fågelkroppen till fett. Viktigt att också ta med i beräkningarna är att fettlever också kan kopplas till åderförkalkning.

**
Hjärtsvikt**

Om fåglar får en hjärtsvikt beror det oftast på att ett plötsligt stopp i blodcirkulation sker på grund av att hjärtat inte dra ihop sig på ett effektivt sätt eller inte alls. Detta ger syrebrist i den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från detta kärl, precis som det är för oss människor och djur är det för fåglar.

**
Symtom på hjärtproblem hos fåglar**

symptom är andfåddhet vid ansträngning, en snabbare andning även när fågeln vilar, minskad glädje av att flyga runt eller en onormal trötthet som oftast tyder på att fågeln är i slutskedet av sjukdomen. Även ett stört blodflöde i fåglarnas fötter och tår vilket gör att huden blir blå efter fysisk ansträngning och tårna blir kallare, även förändring av färg kan ses när man tittar på fågelns näbb som då är mycket blekare än annars och oftast efter syns detta när fåglarna varit i rörelse samt svullen buk kan förekomma och plötslig död är också vanligt.

**
Diagnos**

Veterinären tar blodprover och röntgenbilder för att utvärdera hjärta, lungor, luftsäckar, lever och andra inre organ, och kanske ett ultraljud eller EKG där man kan se färgämnes studier av hjärta och blodkärl.

Behandling

Tyvärr är det i de flesta fall inte möjligt att läka ett skadat hjärta men genom att använda rätt medicinbehandling kan hälsotillståndet hos en drabbad fågel förbättras en hel del. Men inte enbart en medicinbehandling behövs sättas in utan här gäller det då som med alla andra sjukdomsproblem att se över kosten hos sina fåglar där man tar bort och inte ger för mycket extremfeta frön, att också se till att ge en bra fet-snål kost och gärna mer av grönsaker, odlade skott, groddar, proteinrik föda, bär och så klart se till att fåglarna kan få i sig av alla vitaminer och mineraler som dom behöver. Undvik sockerrika saker så som frukt och godisstänger.
Omega 3 bör också vara en del av kosten hos drabbade fåglar, omega 3 är bra för hjärta och kärl, dessa sägs minska riskerna för förträngningar i halspulsådern och andra hjärt-kärlsjukdomar.
man finner omega 3 i Gröna bladgrönsaker, Hampafrön, Kiwi, Kokt ägg, Korngräs, Linfröolja (kallpressad), Solrosolja, Vissa nötter (ges då och då), vetegroddar, Vetegrodds-olja, Vetegräs.

Förebygga hjärt och kälrsjukdomar hos våra fåglar

Genom att ge en varierad och bra kost och rikligt med motion kan vi hjälpa till att förebygga hjärt och kärl-sjukdomar hos våra fåglar. Hålla fåglarna borta från extremfeta frön och bara ge dessa då och då för fett behöver alla levande varelser i mindre utsträckning. Proteinrik föda är något kosten bör bestå av mer än fett vilket gör att fåglarna blir mätta snabbare.
Grönsaker innehåller antioxidanter som hindrar det farliga kolesterolet från att härskna och på grund av detta kan man undvika förkalkning, detta gäller också groddar och odlade skott från olika frön som är super nyttiga för våra fåglar och så nära det naturliga man kan komma fåglarnas riktiga föda i naturen och grönsaker, örter och odlade skott innehåller också en rad andra bra och nyttiga saker för våra fåglar. 

Omega 3 fettsyror är positiva för hjärta och blodkärl. Dessa fettsyror skyddar hjärtat och kärlen och kan minska riskerna betydligt för blodproppar och plötslig hjärtdöd, dessa fettsyror finner man i gröna bladgrönsaker, hampafrön, kiwi, kokt ägg, korngräs, linfröolja (kallpressad), solrosolja, vissa nötter (ges då och då), vetegroddar, vetegrodds-olja och vetegräs.

**
Sedan är det också bra att ge fåglarna av**

**
- Olika bär **Har många medicinska egenskaper och många av dessa bär har antioxidanter i sig som är viktiga för att fågelkroppen skall kunna få hjälp att för ut olika gifter och skräp från kroppen.

- Grönt plockat från naturen Innehåller mängder av enzymer som kroppen behöver, fibrer och andra nyttigheter. 

- Olika örter Har olika egenskaper och hjälper till att skydda kroppen mot en rad åkommor, men viktigt att ge med måtta och inte för mycket för ofta då många örter innehåller eteriska oljor som kan vara starka för fågelkroppen i för stor mängd.

- Aloe vera juice i vattnet Innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler, antioxidanter, enzymer och andra viktiga ämnen som hjälper våra fåglar att hålla sig friska.

- B-vitaminerna, k-vitaminer, kalcium, magnesium och d-vitaminer är viktiga för hjärtat så det är också viktigt att se till att detta finns i fåglarnas dagliga kost. 

- Grönt koffeinfritt te kan man ge som också är bra för att sänka kolesterolet hos fåglarna, detta kan ges då och då.

**
Info funnen här:**

https://featheredangels.wordpress.com/diet/illness-and-disease/atherosclerosis-in-birds-heart-disease/

http://www.birds-online.de/gesundheit/gessonstiges/herzinsuffizienz_en.htm

http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/heart-health.aspx

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: