Annons:
Etikettutfodring
Läst 9752 ggr
JohannaN
7/1/14, 12:33 AM

Örter är super att ge våra fåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kryddor är något av det mest användbara man kan odla till sina fåglar. De doftar gott och är något som brukar vara populärt bland fåglarna. Många kryddor blommar dessutom väldigt fint. Örter är också bra för fåglarnas hälsa. Här tas upp mer om det hela..........

Örter, vi odlar dom för deras härliga doft och smak till mat och dryck men visste ni att några av dessa växter har en positiv effekt på fåglarnas hälsa eftersom de är naturläkemedel. Örter är naturens botemedel och placerades på denna jord av alls vår kloka Skapare. Det finns en ört för varje sjukdom som vi människor men också djur och fåglar kan drabbas av.
Användningen av örter är den äldsta medicinska vetenskapen och därmed en av människans äldsta form av healing men så också för våra älskade fåglar och även djur. Under hela vår historia och än idag har det skrivits mycket om dem och fortsätter att skrivas.
Örter är bra för blodet, ämnesomsättningen och alla livsprocesser inklusive nervsystemet, därför att örterna gör så att kroppen får hjälp att både finna harmoni, hälsa och balans. Örterna är också värdefulla källor till naturmedicin och som innehåller både vitaminer och mineraler. Örter gör så att slem och gifter utvisas genom hud, näsa, mun, mage, lungor, njurar mm. Örter erbjuder stor hjälp för fågelkroppens egen förmåga att behålla eller återgå till ett hälsosamt tillstånd.

I det vilda så söker fåglarna upp olika örter och dylikt för att bli av med olika åkommor bland annat som dom australienska fågelarterna äter eucalyptus i det vilda och denna så kallade läkeört stärker fåglarnas immunförsvar, det är också febernedsättande och antiseptiskt samt kramplösande som fåglarna tycks veta helt på egen hand och helt naturligt. Här hemma i en bur i Sverige kan fåglarna inte själva finna det om vi inte hjälper dom så att erbjuda örter regelbundet gör att fåglarna kan medicinera sig själva med det dom känner för och har behov av.

Men tänk på att fåglarna måste vänja sig långsamt vid mycket aromatiska örter i början. Men i de flesta fall älskar fåglarna att knapra från örterna. I början är det bra att ge en liten mängd av örter till dina fåglar eftersom dessa växter innehåller en hel del eteriska oljor som kan irritera fågelns slemhinna i både krävan och mag-tarmkanalen.

Örter kan användas för såväl förebyggande som en behandling för en mängd olika sjukdomar. De är produkter som man kan välja själv till fåglarna för att hålla deras kroppar i ett hälsosamt tillstånd, vilket ger kontroll över deras hälsa. Det är ett mycket säkert, effektivt och skonsamt sätt och bättre än många mediciner som ger biverkningar och kan vara mycket skadliga för både oss och våra djur. Tänk också på att örter kan inte helt bota sjukdomar och har man en riktigt sjuk fågel är det också viktigt att uppsöka veterinär.

**
Örter man kan ge sina fåglar**

Alfa alfa (blålusern), Anis (stjärnanis), Apeslin blommor (från obesprutade träd, även grenar och frukt), Basilika, Brännässlor, Backtimjan, Björkblad, Björnbärsblad, Canelbasilika, cayennepeppar, Chicory, Citronblommor (från obesprutade, även grenar och frukt), Citrongräs, Citronmeliss, Citrontimjan, Dill, Dragon, Grape (från obesprutade, även grenar och frukt), Groblad (stängerna också), Eukalyptus, Fläder (enbart blommor och bär), Färnkål (plantan, fröna och blomman), Gurkört, Gökärt, Hallonblad, Hibiskus blommor,Humle, Ingefära, Jordgubbsmynta, Kamomill blommor, Kanel (Äkta kanel EJ Kassiakanel), Krasse, Koriander (i liten mängd), kumquat blommor (från obesprutade träd, även grenar och frukt), Körvel, Lagerblad, Lavendel, libbsticka, Lime blommor (från obesprutade träd), Ljung, Maria tistel (blommor och blad), Maskros (rot, blomma och blad), Mandarin blommor (från obesprutade träd, även grenar och frutk), Mjölkört, Mejram, Mynta, Okra, Oregano, Passions blomma, Persilja, Pepparmynta, Ringblomma, Rosmarin, Rödklöver, Rölleka, Salvia (enbart blommorna och endast ge då och då och i liten mängd), Senapsplanta (frön, blad, stjälk), Svartvinbärsblad, Svinmålla (lagom mängd), Timjan, Våtarv, Älggräs (älgört), Ögontröst.

Här kommer då fakta om det du inte visste om en del örterna:

Basilika

Basilika blad bör om möjligt användas färska, då en del av de aktiva ämnena går förlorade vid torkning. 
Ämnena i bladen verkar kramplösande och lugnande - förr i världen ordinerades basilika som medel mot hysteri. Färska, finfördelade basilika blad verkar dämpande på hudirritationer.
Medicinska egenskaper som basilikan har är att den är starkt muskelavslappnande, antibakteriell, antivirus, antiinflammatorisk och verkar upplyftande vid mental trötthet. Te av torkad växt som har angenäm smak och lukt är kramplösande, lugnande och matsmältningsbefrämjande. Sår-läkande vid utvärtes bruk.

Citronmeliss

Citronmeliss är en flerårig växt som blir ca 70 cm hög. Bladen avger en doft av citron om man gnider dem mellan fingrarna. Blommar med små, vita och oansenliga blommor. medicinska egenskaperna örten har är lugnande och kramplösande, sänker även pulsen och blodtrycket något, Citronmeliss verkar inflammationshämmande, antiseptiskt och antiviralt. Studier har visat att örten har effekt på herpesviruset. Den kan ha effekt på eksem.

_Dill _Dillen har sitt ursprung i sydvästra Asien, men den odlades tidigt i hela Europa och kan nu påträffas förvildad så långt norrut som i Danmark och södra Sverige. Den förväxlas ibland med fänkål, som emellertid har en mer sötaktig doft. Dillblommorna är små och honungsfattiga men lockar till sig många flugor och bin med sin starka doft. 
Dill har sedan urminnes tid använts som krydd- och läkeväxt och omtalas på många håll i antikens litteratur. Av Matteusevangeliet framgår att dill, kummin och pepparmynta var belagda med skatt bland judarna i Palestina under det första århundradet e. Kr. 
Ur dillfröna utvann man en flyktig oja som de romerska gladiatorerna använde till att gnida in kroppen med före kampen. Ett utdrag av torkade och pulvriserade dillfrön används inom folkmedicinen mot bland annat matsmältningsbesvär och har även ansetts öka mjölkutsöndringen hos ammande kvinnor. 
Medicinska egenskaper hos dillen är att den är kramplösande, väderdelande, inflammationshämmande. Urindrivande. Länge tillskrevs dillen magiska krafter - om man hängde ett dill-knippe över sin dörr skulle den skydda mot trolldom. 
Detta är något våra fåglar älskar att få äta, dom blir helt betagna i smaken.

Dragon

Dragon är en flerårig, aromatiskt doftande ört som kan bli över en meter hög. De arabiska läkarna skattade den högt som läkeört, och den lärde Avicenna påstod till och med att dragon var ett verksamt medel mot pest. I Europa avtog efter hand intresset för dragonörten som medicinalväxt, men i gengäld kom den att inta en viktig plats bland kryddväxterna. De medicinska egenskaperna är Aptitökande, matsmältnings-befrämjande, kramplösande och antiseptisk.

Gökärt

Blomman används färsk. Rotknölen kan ätas färsk eller torkas. En måltidsdryck kan beredas genom att låta knölen ligga och dra i vatten en stund. Rotknölarna har under kristider bland annat använts till mjöl som man bakade tunnbröd av. Rotknölarnas smak påminner om lakrits och innehåller mycket socker och protein. Finns inte så mycket info om vad den har för egenskaper.

Koriander

I de antika skrifterna kan man läsa motsägelsefulla uttalanden om koriandern. En del författare ansåg att örten var giftig, andra att den kunde bota pest och epilepsi. Ytterligare andra betraktade den som ett afrodisiakum - eller som ett medel mot okyskhet. Den medicinska verkan är väderspänningsfördelande, stimulerar sekretionen av magsaft och tarmsaft, kramplösande, antiseptisk.

Körvel

Den trevliga och aromatiska danska körveln (Anthriscus cerefolium) med sina späda blad härstammar från det karga Kaukasien och är ettårig växt på 15-20 cm. Den sås i omgångar direkt på växtplatsen. Kan också odlas i kruka inomhus. De starkt doft- och kryddrika bladens smak påminner om en blandning av anis och dragon. Man får ofta en förnimmelse av lakrits när man smakar körvel. Dess friska smak kommer från en lättflyktig olja, som till större delen består av isoanethol och som försvinner när blommorna knoppas. medicinska egenskaperna är att körvel har använts som kryddört och läkemedelsväxt allt sedan medeltiden. Den ansågs rena blodet och hjälpa mot gallsten. Dessutom ansågs den kunna ge god nattsömn, förebygga magproblem, lindra huvudvärk och vara urindrivande.

Maskrosor

har en lång historia. Tidiga kolonialister förde den till Nordamerika, där urbefolkningen såg nyttan med denna växt och använde den för dess medicinska och näringsmässiga fördelar.  Maskros anses vara speciellt bra för levern. Denna växt är en bra källa till kalium, natrium, kalcium, fosfor och järn. Bladen är en rikare källa till vitamin-A än morötter och innehåller vissa mängder vitaminer B, C och D. Rötterna innehåller glykosider, tanniner, triterpenes, steroler, flyktig olja, kolin, asparagin och inulin, alla mycket nyttiga ämnen.
kliniska prov har visat att den befordrar gallsekretionen och verkar urindrivande, det franska namnet pissenlit, sängvätare, anspelar helt oförblommerat på denna egenskap. Till de åkommor som maskros använts mot i folkmedicinen hör lever- och gall-besvär och kroniska eksem, dessutom har den brukats som blod-renande och magstärkande medel. Maskrosens unga blad kan anrättas till en välsmakande sallad. Roten rostades förr för att användas som kaffesurrogat. Örten har även tillskrivits magiska krafter - man hängde upp den som skydd mot häxor och troll.
Medicinska egenskaperna är att roten är urin-, bukspott- och gall-drivande samt milt laxerande. Aptit-stimulerande och antireumatisk effekt.

Mejram

Mejram som betyder "bergets prydnad" odlas som ettårig i vårt klimat. Den blir ca 30 centimeter hög och får små, oansenliga vita blommor. Bladen är små och rundade. Mejram kan användas färsk eller torkad. Örten härstammar från Nordafrika och Mellanöstern och är släkt med Oregano. 
Det finns många olika sorter, varav krukmejram är den kommersiellt vanliga. Mejram, som innehåller en starkt sötdoftande aromatisk olja, har historiskt använts som krydda, till brudkransar och har påträffats i antika gravar. I Egypten ingick mejram i balsameringsoljan. Örten var helig och helgad åt guden Osiris. Ett avkok lär lindra magen och motverka illamående. Medicinska egenskaperna är Antiseptisk,
blodtryckssänkande, kramplösande, smärtlindrande.

Mjölkört

Denna växt med många namn här i Sverge så som mjölke, rävrumpa, skogsbloss, göknål, brudfackla, rallarros eller det västerbottniska malmöka. rallarros är en flerårig ört med ogrenad stjälk, som vanligen är med blommor som är rödaktiga. Adstringerande (verkar sammandragande på vävnader), blodstillande, sår-renande och  lugnande egenskaper.

Mynta

De olika myntaarterna har likartade medicinska egenskaper. De används invärtes vid gallbesvär, magkatarr, väderspänningar och förkylning. Utvärtes används myntaarterna som badtillsats och i munvatten. I stora doser är de inte ofarliga, men när det gäller den odlade pepparmyntan, Mentha x piperita - en korsning mellan grönmynta och vattenmynta föreligger knappast någon förgiftningsrisk. 
I pepparmynta garvämne, eterisk olja med menthol (minst 50%). Jasmon ger söt, angenäm smak, mentofuran har motsatt effekt. Övriga myntor innehåller ungefär samma ämnen i varierande grad men mentholhalten är lägre än hos pepparmynta. Medicinska egenskaper är mot magsmärtor, förkylning, även som gall-drivande medel vid sjukdomar i galla och lever. Som medel mot väderspänning. Utvärtes som te till tvätt av svårläkta sår.

Organo

Oregano kommer från oros, som betyder berg och ganos, som betyder fröjd. Redan de gamla egyptierna använde oregano, då det ansågs ha helande egenskaper. Den har använts som medicin mot hosta, huvudvärk och för bättre matsmältning. Den variant som finns i Sverige kallas ”kungsmynta” och växer i vilt tillstånd.

Oreganon innehåller mycket antioxidanter och har en antiviral, virusbekämpande effekt. Oregano har också anticancerogena egenskaper och positiva egenskaper som hjälper mot dålig matsmältningen. 

Oregano har antivirus,- antibakteriella,- antisvamp,- antiparasit,- antiinflammatoriska egenskaper och är stärkande för immunförsvaret och luftvägarna. Den motverkar åldrande och är en kraftfull antioxidant.

Persilja

En tvåårig växt som smakar bäst det första och blommar det andra året. Persilja är mycket rik på karoten (som omvandlas till A-vitamin i kroppen), samt rik på C-vitamin. Kan möjligen användas mot urinvägsinfektioner då persiljan fungerar som ett diuretikum (vätskedrivande medel). Persilja är urindrivande, kramplösande, blodtrycks-sänkande och minskar risk för oregelbunden hjärtverksamhet (förmaksflimmer). Persilja stimulerar också aptiten och gynnar ämnes-omsättningen. Persilja är också rik på mineralerna fosfor, Järn, Kalcium, Kalium, Magnesium, Natrium, Selen och Zink.

Rosmarin

Ordet "rosmarin" kommer från det latinska ordet ros (som betyder "dagg") och marinus (som betyder "hav"). Rosmarin har under århundraden också används som läkemedel. Studier har dessutom visat att våra förfäder inte hade fel, när de använde rosmarin i medicinskt syfte. Rosmarinet har i själva verket många fördelar för hälsan. Den sägs förebygger cancer, förbättrat minnet, hjälper mot migrän och smärta, antiinflammatoriska egenskaper, stärker immunförsvaret, är antibakteriell, bra mot matsmältning, ger bättre cirkulation, vätskeutdrivande och Leveravgiftande. 
Medicinska egenskaperna är aptitstegrande, galldrivande, kramplösande och hudretande. Invärtes vid aptitlöshet, gallbesvär, mag och tarmkolik. Utvärtes till cirkulationsbefrämjande bad. Eteriska oljan till hudretande ingnidning vid reumatism. Färska och torkade blad som utmärkt krydda.

Salvia

Salvian var en av de 90 medicin- och kryddörterna som Karl den Store på 800-talet bestämde skulle odlas i hela hans rike. Salvians finaste egenskaper ansågs vara dess djupa renande verkan. Den renade både fysiskt och psykiskt. Fysiskt i den meningen att gudarna använde den i sitt livselixir. 
Det sades också att om man brände den hemma så renade den luften från sjukdomar, tobakslukt och ovälkomna andar. Medicinska egenskaperna är att växten är urindrivande, bra på blödande sår, hjälper mot magsår och vanliga sår, 3 tsk salvia-juice på fastande mage med lite honung hjälper när man spyr blod, kan ha effekt på huvudvärk, bra mot all smärta i lederna hjälper också mot hosta.

Timjan

Timjan nämns redan på en sumerisk kilskriftstavla från 3 000 f.Kr. då som ett läkemedel. Egyptierna odlades växten, och där sades den kunna jaga bort onda andar. Timjan var sannolikt en av de första inhemska egyptiska örterna som användes vid balsamering, och den ingår i flera recept från 1550-talet f.Kr.Timjan är uppskattad för de bakteriehämmande egenskaper den besitter och används främst för att motverka hosta, men fungerar också som slemlösande. Timjan är en kraftfull ört, som är populär i aromaterapi så det måste användas med försiktighet och omsorg. 
Man vet dock att hälsofördelarna med timjan är mycket verklig då denna växt har antiseptiska, anti-virus, anti-reumatiska, antiparasitiska och anti-svampdödande egenskaper. Vilket förklarar varför timjan baserade formler används som slemlösande, urindrivande, svampmedel och antibiotika. Den ökar också aptiten, stimulerar levern och hjälper mot njurproblem. 

Timjan är effektivt mot infektioner, mest specifikt andnings-och matsmältningsorganen. Det kan tas för diarré, infektioner i underlivet och infektioner i äggledarna. Den har en avslappnande effekt på musklerna i luftrören och hjälper mot astma, kikhosta, laryngit, bronkit och torr hosta. Som en antioxidant, skyddar timjan kroppen från effekterna av åldrande.

Info funnen på dessa sidor

http://www.naturochtradgard.se/smattogott_salvia_skrock.html

http://www.odla.nu/vaxtlexikon/mejram

http://undulat.forum24.se/undulat-about8408-0-asc-0.html

http://www.skogsskafferiet.se/gokart/

http://handbok.alternativ.nu/Odling/Kryddor_och_%C3%B6rter/%C3%96rtlista/K%C3%B6rvel_%2F%2F_dansk_k%C3%B6rvel

http://twice.se/halsa-rosmarin.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
juliaewa
7/1/14, 8:40 AM
#1

Det var väldigt intressant. Tack för all bra info du förser oss med Kramisen😊👍☀️

JohannaN
7/1/14, 10:18 AM
#2

tack för att du gillar den juliaewa🙂 det är just för denna anledningen jag älskar att skriva dessa artiklar för er medlemmar🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: