2013-11-29 14:44 #0 av: JohannaN

maten är A och O i ett fågel och djurägande och det gäller också fröblandningen som man ger sina fåglar och det som man måste tänka på är att ha en bra fröblandning med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité. Fröblandningen ja, det är inte många som tänker på att den också skall vara varierad och innehålla olika sorters frön för att fåglarna skall må bra, inte många som vet att t ex en enbart hirsfröblandning kan ställa till med oreda i fågelkroppen och ge b-vitamin brist mm. här tas upp mer om hur viktigt det är att ge sina fåglar av en bra och varierad fröblandning........

En bra fröblandning innehåller Rent kanariefrö (gärna runt 40 % av dessa frön), Vit hirs (skall finnas mindre av än dom andra hirs sorterna), Japan hirs, Senegal hirs, Gul hirs, Röd hirs, Havrekärna (gärna hel havre så fåglarna får jobba för att få tag i fröet), Nigerfrö.

maten är A och O i ett fågel och djurägande och det gäller också fröblandningen som man ger sina fåglar och det som man måste tänka på är att ha en bra fröblandning med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité och inte har den variation av frön som behövs för våra burfåglar.
T ex en fröblandning som enbart består av hirs kan göra att fåglarna får brist på vitamin B3 (niacin) vilket behövs för att fåglarnas kroppar skall kunna bilda könshormoner och en god fjädertillväxt.
Just olika sorters hirs och skalad havre består dom flesta fröblandningarna i våra mataffärer vilket i sin tur gör att fåglarna på sikt blir sjuka, lägger man då på att kosten i övrigt inte är bra kan man räkna med att fåglarna inte kommer att må så bra längre fram.
Det är också viktigt att dom olika hirssorterna är bra uppvägda i fröblandningen så det inte är för mycket av något frö utan även där finns variation.
I mataffärernas fröblandning finns oftast enbart röd hirs, vit hirs och skalad havre samt vitaminpellets som i själva verket är sockerkulor och inte alls bra för våra fåglar och som fåglarna inte ens petar på. Olika frön innehåller olika vitaminer, mineraler och fett vilket inte många tänker på och att enbart ge för feta frön är heller inte bra så som solrosfrön, hampa mm. Just därför är det av stor vikt att ge dom en fröblandning med många variationer av frön och av bra kvalité. Det är också just därför viktigt att studera foderlära vad gäller fåglar. Tänk också på att lukta på fröblandningen så den luktar färsk och bra och inte fuktig eller möglig.

En del av infon ovan är hämtad här:
http://www.youschi.se/indexSv.htm?/Halsa/Vitaminer&Minerale/Vitaminer&Mineraler.htm och här: http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss

I en bra fröblandning skall det finnas av dessa frön och det är också till dom flesta fågelarter både vad gäller finkar, papegojor, parakiter mm:

Rent kanariefrö
(gärna runt 40 % av dessa frön)
Vit hirs (skall finnas mindre av än dom andra hirs sorterna)
Japan hirs
Senegal hirs
Gul hirs
Röd hirs

Havrekärna (gärna hel havre så fåglarna får jobba för att få tag i fröet)

Nigerfrö

Man kan även lägga till egna frön i utöver den vanliga fröblandningen som man kan ha separat hemma och som kan ges av då och då.
Det kan vara Gräsfrön, Havre, Hampa, Korn, Linfrö (inte ges för ofta), Majsfrö, Pumpafrö, Råg, Sesamfrön (inte för ofta), Solrosfrö (inte för ofta) tistel frön, Vete, Åkergräsfrö, Ärtor.
Dessa kan man också blötlägga och grodda för att få variation så även den vanliga fröblandningen.
Det är också av ännu större vikt att ge häckande par av variationsrik fröblandning för att ungarna skall växa sig starka och få i sig av den variationen då brister lätt uppstår hos ungarna.

Detta är ett bra fröfoder för fåglarna att köpa:
http://www.undulatshopen.se/foder/froblandningar/undulatshopens-favorit-mix.html

och som tillägg kan man köpa detta som har flera olika sorters frön som också är super att både blötlägga och grodda: http://www.undulatshopen.se/foder/froblandningar/duvblandning-deluxe.html

Annars är också frank zoofors fröblandningar, bellos fröblandningar också bra fröblandningar men där man kan behöva komplettera med andra frön för att få till en bra varierad fröblandning.