Annons:
Etiketterallmänt-om-undulatermat-utfodringhälsa-sjukdomarhäckningutfodringartikelFoder
Läst 5725 ggr
JohannaN
2013-08-18 19:56

Fakta Om Kolhydrater!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Människor och djur är beroende av denna livsmedel källa. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. För att fågel kroppen ska fungera behöver den bränsle.....

Människor och djur är beroende av denna livsmedels källa. Kolhydrater är våra och djurens viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. För att fågel kroppen ska fungera behöver den bränsle. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle i form av energi. De behövs för att hjärnan ska fungera, för celluppbyggnad men är även viktiga för ämnes-omsättningen.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Kolhydrater är en av de tre energibärarna i maten, de andra två är fett och protein. Dessa tre fyller olika funktioner i kroppen och kan inte helt bytas ut mot varandra. Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till socker-arten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv.
Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver mycket av detta varje dag. Hjärnan och alla organ är beroende av glukos för att fungera fullt ut. Överskott av glukos från kolhydrater som inte används direkt av krop-pen och inte lagrats som glykogen lagras som fett vilket kan leda till över-vikt på sikt därför är det viktigt att fåglarna får röra på sig ordentligt om dagarna och inte sitta instängda i för små burar och att man ser över kosten så kosten man ger inte har för högt näringsvärde av kolhydrater.

Det finns tre typer av kolhydrater:

Enkla kolhydrater (enkla sockerarter) kommer från uppenbara källor till socker, där det för burfåglarna kommer från bland annat kräckers. För oss från godis eller läsk, men också raffinerade frön och spannmål, vitt mjöl och produkter som bröd och pasta som använder spannmål, även i vitt ris samt frukt.
Dessa är kolhydrater vars kemiska struktur består av bara en eller två typer av socker som lätt smälts och absorberas, vilket ibland får blodsockernivån att spika. Tänk på hur mycket energi man får från att äta socker och den efterföljande "krasch" man upplever när den plötsligt tar slut, det samma gäller våra fåglar.
Ja. frön är mycket hälsosamma och nödvändiga i fåglarnas kost, särskilt dom arter som i det vilda lever av frön. Men det som är viktigt att förstå är att enbart äta frön och säd resulterar i för många kalorier för att en fågel i fångenskap ska fungera och gör dom sjuka. Man måste också komma ihåg att hålla koll på vilka frön man ger och hur mycket av fröna är kolhydrater.

Komplexa kolhydrater (stärkelse) finns i grönsaker, baljväxter och fullkorn samt produkter som bröd och pasta. De innehåller tre eller flera sockerarter som är kemiskt kopplade. På grund av den mer invecklade strukturen tar de längre tid att smälta och leverera socker till blodström-men. Blodsockernivån från komplexa kolhydrater håller energi på ett mer reglerat sätt.

Osmältbara kolhydrater (fiber) är den tredje typen. Det bryts inte ner tillräckligt för att komma in i blodet och har inget näringsvärde, men spelar en viktig roll i matsmältningen så som psylliumfrön.

De flesta frukter är rika på socker vilket inte är bra för fåglarna då socker omvandlas till fett i deras små kroppar. Fåglar som lever enbart  på nektar och frukt klarar stora mängder frukt och nektar men som undulater och en hel del andra arter som lever i karga områden har en kropp som inte klarar av för mycket socker/fett, i en bur gör dom heller inte av sig med tillräckligt med energi för att bli av med fettet/sockret vilket leder till övervikt, fett-lever och ohälsa hos fåglarna.

Att tillföra citron eller äppelcidervinäger i vattnet till fåglarna då och då är bra. Det hälper fåglarna att smälta maten långsammare och det hjälper också fåglarna att hålla en god balans i magen samt motverk svamp problem.

Kolhydrat rik mat som är bra att ge till sina undulater

Groddar, grönsaker, Grönt plockat från naturen, Odlade skott, Ärtor och Örter.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2020-11-25 22:47 av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: