Annons:
Etikettfakta-om-undulater
Läst 10621 ggr
JohannaN
4/25/13, 11:52 PM

Fakta om den vilda undulaten!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 6
Förhandsgranskning av bild 2 av 6
Förhandsgranskning av bild 3 av 6
Förhandsgranskning av bild 4 av 6
Förhandsgranskning av bild 5 av 6
Förhandsgranskning av bild 6 av 6

Det är viktigt att läsa på ordentligt så man vet vad det innebär att ha undulater och också så dom kan få det så bra som möjligt med så liknande förhållanden som dom har i det vilda. Den lilla flock levande undulaten härstammar från ett väldigt torrt landskap nämligen dom inre delarna av Australien här tas upp mer om denna snabba lilla parakit....

Undulaterna tillhör släktet Melopsittacus undulatus och det består av enbart en art och det är undulaten. Namnet är en beskrivning av undulaten Melos betyder sång, psittakos betyder papegoja och undulatus betyder våglinjer.
Ursprungsbefolkningen i Australien kallade undulaten för Betcherrygahvilket betyder "god mat". Och det är ifrån denna benämningen på undulaten som det engelska namnet (något förvanskat) Budgerigar sägs komma.

Den lilla flock levande undulaten härstammar från ett väldigt torrt landskap nämligen dom inre delarna av Australien där det är ett stäpp och ökenklimat, där den lever under mycket knappa förhållande, dom förekommer i öppna biotoper, främst buskmarker, öppna skogsområden och gräsmarker. Lever ofta längs så kallade creeks som innebär periodiska vatten förande bäckar och floder. Klimatet har blivit ett allvarligt hot mot de vilda undulaterna och gjort att det är extrema värme temperaturer, Undulaterna är anpassade för att överleva under extrema klimatförhållanden, men bara så länge temperaturen inte ihållande överstiger ca 45 grader. Ihållande värme som överstiger 46 grader gör att fåglars hjärnfunktioner kraftigt försämras och i temperaturer över 50 grader är det inte många fåglar som alls överlever, i de områden undulaterna lever i har visat sig ligga på över 52 grader och inte bara lokalt utan vidsträckt över hela deras levnadsområde. 

I Australien har man noterat att det nu finns väldigt stora flockar med mest hannar i och att man sällan ser några honor, uppgifter som kommit fram är att honorna har en specifikt könsbunden svaghet, en svaghet hos just honorna som gör att de inte klarar situationen lika bra som hanarna. 6 år utan regn har resulterat i att år 2005 rapporterades att 10 miljoner undulater hittats döda, så vi människor måste göra allt som står i vår makt för att få ner utsläpp och annat så vi kan få ha kvar denna underbara fågel.

undulaten är extremt nomadisk vilket betyder att dom flyger långa streckor varje dag och flockarnas förflyttningar beror på tillgång på föda och vatten. Torka kan driva flockar till skogigare biotoper eller ut till kusten, De saknas i den nordöstra delen som har ett varmt och fuktigt klimat. 
De lever av frön från speciellt av släktet spinifex, precis uppväxt gräs, örter, groddade frön i olika stadier och ibland moget vete. Dessa fåglars kost har varit svårt för forskare att veta vad dom egentligen äter då dom är i ständig rörelse och är då svårt att kartlägga deras föda. Det är väldigt mycket som är okänt vad gäller födan till undulaterna i fångenskap då man inte helt riktigt vet exakt vad dom faktiskt äter i det vilda, ändå är dessa små dun väl dokumenterade, det handlar alltså om att det är enorma flockar och svårt att se, det man vet med säkerhet är att dom äter av gräsfrön från särskilt släktet spinifex.
Den vilda undulaten är en liten är en liten parakit och den näst minsta i papegojsläktet som mäter 15–22 cm. Den har graderad stjärt med mycket långa mittpennor, är ljusgrön på kroppen och har gult huvud med vågteckningar i svart på nacke och rygg, denna färgen heter naturtecknad-grön, dom har också svarta strupfläckar och lila kindfläckar. Könen går att urskilja på vaxhuden alldeles ovanför näbben, hos hanar är den blå eller lilarosa, hos honor beige, vit eller ljusblå. Undulaterna lever i stora flockar som kan bestå av flera tusen individer. De är mest aktiva morgon och kväll. De lever lite som nomader och flyttar runt.

När regnperioderna närmar sig så känner de på sig att det ska börja regna och de samlas på slätterna och väntar på att gräsfröna ska börja gro. När det börjar växa så triggar detta igång deras häcklust. De häckar i stora flockar i trädhålor och liknande, i vilt tillstånd häckar de flera gånger per år om de har tillgång till bra föda och ett bo. Varje kull består i genomsnitt till mellan 2 och 10 ägg. 

Äggen ruvas i omkring 18 dagar innan de kläcks. Ungarna matas av föräldrarna ur krävan och utvecklas snabbt, i den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Från att ha varit cirka 2 gram tunga vid kläckningen är de redo att hoppa ur boet för att lära sig flyga och finna mat vilket inte är det lättaste och endast dom starkaste individerna överlever. Den vilda undulaten är något mindre än vår tamundulat.

Info funnen på dessa sidor

http://en.wikipedia.org/wiki/Budgerigar

http://www.birds-online.de/allgemein/australien_en.htm

http://www.australiangeographic.com.au/news/2012/11/biggest-budgie-flocks-in-a-decade

http://www.absbudgieclub.org.au/More-articles.html

http://www.undulatportalen.se/klimathot.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: