Annons:
Etikettövrigt
Läst 14867 ggr
undulatiiis
3/28/10, 8:07 PM

Tamträning

Mycket med tamträning handlar om fokus och tålamod. Denna artikel visar hur du kan gå till väga när du ska tamträna din burfågel. Lycka till.......

Dessa fyra steg är tips på hur man kan tamträna sin burfågel. Jag har själv gjort dessa fyra steg på en av mina fåglar och det var en mycket lyckad process.

Steg 1: Hirskolvar är mycket bra som lockningsbete. Klipp en lagom stor bit hirskolv och lägg den på din handflata. Närma dig sedan buren och stoppa försiktigt in handen genom buröppningen så den är precis innanför buren, där stannar du. Det är viktigt att man inte för upp handen mot fågeln direkt för att markera att "här har jag mat". Att fågeln nu ska ta steget att hoppa upp på handen är föga troligt. Istället kommer fågeln förmodligen trycka upp sig mot burgallret i något hörn eller rent av flaxa runt i buren. Strunta i det och låt din hand vila lugnt i buröppningen tills fågeln sakta lugnat ned sig. Detta kan ta tid, ha tålamod. Vänta ut fågeln tills den sitter lugnt i sin position. Ett bra tecken på att den känner sig lugn är att den sträcker på vingarna och börjar putsa sig. Putsning är också ett tecken på att den känner sig trygg. När den visat dessa tecken så vet du att den inte längre är rädd för din hand och att den har fattat att din hand inte kommer göra någon illa. Prata lugnade med fågeln och som belöning kan du ta ut handen ett tag och låta den vila.

Steg 2: Steg 1 får man gärna göra om flera gånger samma dag, utan att föra handen längre och längre in i buren. Detta för att uppnå bästa möjliga resultat. När fågeln inte oroar sig för handen längre så är det dags för steg 2, föra handen till "samma nivå". Dvs i höjd med pinnen fågeln sitter på, inte högre. Nu kommer fågeln förmodligen se både handen och hirskolven. Förvänta dig inte att fågelns sug för hirskolv kommer ta över, den kommer förmodligen istället flaxa runt i buren. Ännu en gång, HA TÅLAMOD. Vänta återigen ut fågeln tills den lugnat ned sig igen. Ge dig inte förrän den putsar sig eller på något sätt "slappnar av". Det gäller att du står bekvämt för detta kan ta tid. Samma här, prata lugnt med fågeln hela tiden. Som belöning tar du ut handen och låter fågeln vila sig. Upprepa gärna detta steg så att fågeln känns van vid situationen.

Steg 3: När fågeln inte längre är rädd när du har handen på samma nivå så är det dags att erbjuda hirskolven. Det här är den mest mödosamma perioden i tränandet eftersom den ska ta steget upp på handen. Ha tålamod! För sakta handen mot fågeln. Nu är det mening att fågeln inte ska flaxa iväg. Ser du att den ryggar tillbaka så stannar du med detsamma. Börjar den flaxa så får man gå tillbaka till steg 2. Det är mening att fågeln ska ha förtroende för handen. Vänta ut den igen och se till att den lugnar ned sig. Då kan man föra handen lite närmare igen. Om fågeln med gott samvete sitter kvar så kan du föra handen så nära som möjligt utan att nudda den. Fågeln kommer förmodligen sitta helt paralyserad. Ha hirskolven mellan fingrarna och för sakta handen och hirskolven mot näbben utan att nudda. Efter en stund kommer fågelns sug ta över helt och den kommer börja äta som en galning. Låt den äta länge så kommer den tillslut börja närma sig dina fingrar för att fröna längst ut är slut. Du kommer nu märka att den äter väldigt nära dina fingrar. Du får INTE bli rädd och dra undan handen. Knip igen. Fågeln kommer inte göra dig illa, den är endast ute efter fröna. Ta ut handen och låt fågeln vila. Byt ut hirskolven till en ny och börja om. Tänk på att inte ge förstora bitar då den kan bli "ointresserad" om den får för mycket. Fågeln kommer sen se handen och hirsen som något positivt.

Steg 4: Nu är vi äntligen framme till själva finalen. På detta steg ska fågel ha mod att hoppa upp på handen. Ladda med en ny bit hirskolv. Denna gång kommer fågeln förmodligen vara så ivrig och sugen på hirskolven att den kommer hoppa upp på handen utan att ens tänka på att den är där. Skulle fågeln inte hoppa upp på handen självmant så kan du "påskynka" processen lite genom att nudda med fingrarna mot den nedre delen av magen. Fågeln kommer då inte få något val än att hoppa upp på handen. Upprepa med att fågeln ska hoppa upp på handen. Testa sedan utan hirskolv. Den kommer förmodligen hoppa upp på handen för att den vill ha hirskolv. Den kommer nog även se lite förvånad ut. Testa sedan att ta ut fågeln på handen och sätt den på burtaket. Den kommer förhoppningsviss se detta som en "gratiskjus" upp på taket vilket kommer vara något positivt. Därmed kommer fågeln tycka att handen är något mer än bara ett verktyg som bjuder på godis.

Hur lång tid? Hur lång tid det tar att få sin undulat tam beror på fågeln och på dig som ska tamträna den. För mig tog detta 3-4 dagar. Har man tur så kan det ta endast 2-3 dagar. Men förvänta er inte det. Vissa kan ta upp till året att få tama. Har man tålamodet, orken och tiden så kommer det ta betydligt kortare tid att få sin fågel tam. Men som sagt det beror också på fågeln i sig. Alla fåglar är inte likadana!

Kort sammanfattning: Steg 1: Lägg en bit hirskolv på handen. Närma dig buren och stoppa in handen så att den är precis innanför buröppningen. Nu kommer fågeln förmodligen bli rädd och flaxa runt. Strunta i det och vänta ut fågeln tills den lugnat ned sig….antingen att den börjar putsar sig eller sträcker på vingarna. När du märker att den inte längre är rädd så kan du ta ut handen som belöning och låta fågeln vila.

Steg 2: När fågeln inte längre oroar sig för handen är det dax att föra handen till samma nivå som fågeln, nivå med pinnen fågeln sitter på. För sakta fram handen, om den ryggar tillbaka så stanna. Börjar den flaxa så får du gå tillbaka till steg 2. Om den med förmodan sitter kvar så kan du föra handen så nära som möjligt utan att nudda. Ryggar den så får du vänta tills den slappnar av igen. När den inte längre är rädd att du har handen så nära så kan du gå vidare…

Steg 3: Nu ska du erbjuda fågeln hirskolven. Ha hirskolven mellan fingrarna och för den till näbben utan att nudda. Fågeln kommer nog bli så sugen att den bara måste äta. Låt den äta länge så kommer den tillslut börja äta väldigt nära dina fingrar. Du får verkligen inte ryka bort handen, den är endast ute efter fröna.

Steg 4: Nu måste fågeln ha mod nog att hoppa upp på handen. Den måste ha gott förtroende för handen så upprepa tidigare steg många gånger. Ladda med en ny bit hirskolv. Lägg den på handen och för upp till fågeln. Den kommer bli så ivrig på hirskolven att den kommer hoppa upp på handen utan att ens tänka på att den är där. Om den inte hoppar upp frivilligt så nudda försiktigt med fingrarna på magen så att den hoppar upp. Gör detta några gånger. Testa sedan utan. När den inte är rädd för att hoppa upp på handen så kan du sedan testa att ta ut fågeln och sätta den på burtaket.

Lycka till!

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

Annons:
kaka1234567
4/1/10, 12:34 AM
#1

Bra artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

undulatiiis
4/1/10, 5:44 PM
#2

Tackar=)

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

[sanibel_18]
3/12/12, 6:03 PM
#3

bra artikel.:)

min undulat var redan van med händer så det var lätt att göra honom handtam.^_^

lilla twilight är så tam att jag kan försiktigt klappa hans näbb.:D

drutten2
3/12/12, 6:55 PM
#4

Mycket bra. Glad

ultot
4/3/12, 4:08 PM
#5

Jätte bra artikel min albino hona har redan börjat blivit bättre med händer. Hon har kunnat sitta på ens finger i buren förut men det har märkts att hon varit osäker. Men nu går det mycket bättre!

Tack för denna bra artikel! Skrattande

//Ida

Jesperlinden97
1/28/14, 3:28 PM
#6

Bra artikel, var och köpte hirskolvar nu precis.
Håller tummarna för att min Sven inte ska ta år på sig att bli tam! 
Tålamodtålamod, haha! 😃

You love a person, not a gender.
- Darren Criss
Medarbetare på Tonåringar iFokus & Justin Bieber iFokus

Annons:
Jesperlinden97
1/30/14, 4:00 PM
#7

Han lyfte lite på vingarna, och burrade upp fjädrarna lite. Är det bra tecken för steg 1? :D

You love a person, not a gender.
- Darren Criss
Medarbetare på Tonåringar iFokus & Justin Bieber iFokus

Jesperlinden97
1/30/14, 4:09 PM
#8

Steg 1 avklarat, han sträckte på sina vingar!! 
Imorgon tar vi steg 2! Nu är jag glad!

You love a person, not a gender.
- Darren Criss
Medarbetare på Tonåringar iFokus & Justin Bieber iFokus

JohannaN
2/8/14, 9:40 PM
#9

funderar på att sätta denna som artikel så man lätt kan plocka fram den då den är super :) Johanna Admin :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

isabell12345
7/13/14, 6:53 PM
#10

hej

jag har en kärleksfågel med andra ord lovebrid hon heter gogo hon är typ tam. om jag kallar på henne så kommer hon ibland och om jag ska gå in med armen i buren så säter hon sig på min arm och biter i bland hårt och andra gånger mjukt men det är inte alltid.  men när hon är lös i rummet och så landar hon på huvet och vill bita i ansiktet (ibland)  och när hon ser händerna så vill hon bitas

så hon sitter på huvet men inte fingret eller axlen

kan någon hjälpa mig hur ska jag göra

tacksam för tips eller svar🙂

[SaniPani]
8/7/23, 9:08 AM
#11

#0:
Hej är i steget nu att påskynda processen med att hoppa på fingret, men det känns som att han kommer picka bita mig i fingret om jag nuddar hans nedre mage så att han ska hoppa upp. Vad gör jag då? Är allt förtroende borta då? Tog ett tag tills han vande sig med fingret och vill inte förstöra nåt så därför vågar jag inte nudda fingret där utan klappar bara på magen.
Kan man kanske föra fingret under hans fötter så han klättrar upp? Är risken han bits mindre där?

Nilinthil
8/7/23, 2:14 PM
#12

#11: Testa ha en hirskolv över fingret, så medan han tuggar, för fingret försiktigt nära hans fötter. Inga hastiga rörelser.


{Medlem i Svensk Undulathobby — SUH}
{Du kan följa min uppfödning av Engelska och Australiska undulater här}

Undulatungarna kommer ha fast ringmärkning och stamkort.

{Medarbetare på sajten undulater}

FabbeB
8/7/23, 6:28 PM
#13

Mina undulater rör inte hirskolvar eller något annat "godis", inte ens om jag lägger det i deras matskål, vad ska jag göra?

Mvh Fabian(:

Annons:
Nilinthil
8/7/23, 9:10 PM
#14

#13: Dem kanske inte har fått prova på det förut? Det är ganska fett och ska inte ges för ofta. Många använder det endast till tamträning.

Annars envisas och låt det ligga, eller testa att blanda lite i maten dem äter. :)


{Medlem i Svensk Undulathobby — SUH}
{Du kan följa min uppfödning av Engelska och Australiska undulater här}

Undulatungarna kommer ha fast ringmärkning och stamkort.

{Medarbetare på sajten undulater}

[SaniPani]
8/8/23, 9:54 AM
#15

#12: de äter inte hirskolvar, bara sin egna vanliga fröblandning
Alla mina tidiga undulater har älskat hirs oavsett om de varit nya i hemmet eller inte. Kanske är så att inte fått det förut och inte vet vad det är?

[SaniPani]
8/8/23, 9:55 AM
#16

#15: totalt ointresserade av det, bara intresserade av varandra 😅

Nilinthil
8/8/23, 11:26 AM
#17

#15: Kan vara så att det är nytt, och dem inte vet vad det är för något. Undulater är väldigt fega av sig, så att prova något nytt är jätteläskigt. Men låt det hänga/ligga kvar så vågar dem fram tillslut, eller som sagt, strö lite över maten dem äter och låt dem få prova på det.

Alla mina älskar det.


{Medlem i Svensk Undulathobby — SUH}
{Du kan följa min uppfödning av Engelska och Australiska undulater här}

Undulatungarna kommer ha fast ringmärkning och stamkort.

{Medarbetare på sajten undulater}

  • Redigerat 8/8/23, 11:28 AM av Nilinthil
Upp till toppen
Annons: