Annons:
Etiketthäckning-avel-uppfödare
Läst 12535 ggr
Starfall
2011-01-25 22:02

Häckning - komplikationer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den perfekta häckningen vore den där allt "går som på räls", där inga som helst problem tillstöter och resultatet blir ungar som föräldrarna sköter exemplariskt. Tyvärr ser det inte alltid ut såhär i verkligheten. Det är tyvärr mycket vanligt att något går fel. Denna artikel handlar om komplikationer som kan tillstöta under häckningen.

**Värpnöd
**Värpnöd kallar man det tillstånd när ett ägg fastnar i äggledaren och honan inte kan krysta ut det trots stora ansträngningar. Tyvärr är värpnöd ganska vanligt och leder snabbt till döden om honan inte får hjälp omedelbart. Om man missstänker att honan drabbats av värpnöd gäller det att omedelbart sätta henne i en särskild "sjukbur", gärna i ett badrum där det är hög luftfuktighet samt runt 27-28 grader. Värme gör att musklerna slappnar av och detta ökar chansen att honan ska kunna krysta ut ägget. Ett tips är att vrida på varmt vatten i handfatet för att öka luftfuktigheten.
Om allt går som det ska kan ägget krystas ut efter en stund. Ser man att honan verkar bli sämre är det mycket bråttom att ta henne till veterinären!

**Fosterdöd
**Det händer ibland att en undulatunge dör inuti ägget och ofta beror det på näringsbrist. Näringsbrist uppstår ofta om honan inte var tillräckligt uppmatad innan hon fick tillfälle att börja häcka. Fosterdöd inträffar även relativt ofta på grund av att luftfuktigheten har varit för låg i det rum där häckningen pågår. En lämplig luftfuktighet ligger på ca 60-70%.

**När en unge dör
**Det är inte helt ovanligt att en undulatunge dör, ibland beror det på ett medfött fel men det kan även bero på att föräldrarna inte tar hand om sin unge ordentligt. Om det visar sig att föräldrarna inte tar hand om sina ungar, eller till och med skadar dem, ska dessa naturligtvis inte tillåtas att häcka igen.

**Plockning av dun/fjädrar
**En dag när du tittar ner i holken ser du att en eller flera ungar saknar dun. Varför det? Jo, tyvärr är det så att en del undulater plockar sina ungar. Varför vet man inte riktigt, dock tror man att detta beteende kan vara ärftlig och därför bör man inte avla vidare på ungar som har blivit plockade. Den plockande föräldern ska givetvis inte heller avlas på mer. Den förälder som plockar ungarna ska skiljas från ungarna medan den förälder som inte gör det får vara kvar och ta hand om ungarna. Ibland blir den kvarvarande föräldern så förtvivlad när den andre avlägsnas att han eller hon inte bryr sig om ungarna. Om så är fallet måste man som ansvarig för häckningen gå in och stödmata ungarna. Även om den kvarvarande föräldern sköter ungarna bra bör man ändå hålla noggrann uppsikt så att alla ungar får den näring de behöver, annars måste stödmata när det behövs.

**Plockad unge.jpg
**Bild: Drutten2

**Spretande ungar
**Ett vanligt problem som kan tillstöta vid häckning är att en eller flera ungar blir så kallade "spretare", vilket innebär att deras ben pekar rakt ut och är väldigt stela. Dessa ungar har väldigt små chanser till att kunna gå normalt och det humanaste i många fall är att låta ungen somna in. Man kan försöka spjäla det spretande benet men det är sällan benet blir bra.
Varför en del ungar blir spretare vet man inte säkert, men man tror att det har att göra med något eller flera av följande:
* För liten grop i holken och/eller för lite kutterspån
* Kalk- och/eller näringsbrist
* Ärftlighet
* Brist på D-vitamin

**Ungar som inte utvecklas som de borde
**Ibland är det någon unge som inte utvecklas lika bra som sina syskon. Det kan bero på ett medfött fel, att ungen inte kan skrika efter mat lika högt som sina syskon eller helt enkelt att föräldrarna ser att det är något fel på ungen.
Om man ser att en unge inte utvecklas som den ska måste man gå in och stödmata den ungen. Om det "endast" beror på att föräldrarna missar att mata den ungen borde den klara sig om den blir stödmatad. Om ungen däremot dör trots alla ansträngningar får man nog anta att den hade något medfött fel, särskilt om den dör inom den första levnadsveckan.

Annons:
drutten2
2011-01-25 22:50
#1

Mycket bra och skrämmande info.

my graffman lögdahl
2012-02-03 21:48
#2

Hej jag har en fråga om hur länge en undulathane är fertil, min är 5 år hans fru lägger ägg som är obefruktade snälla svara snarast! =)

MVH my

sagadotter
2012-02-05 07:57
#3

Åh så bra skrivit, så mycket jag fick reda på här. Jag tycker verkligen det är kul att lära sig lite mera.

Isoflora

[CruellaDeVil]
2012-02-06 19:10
#4

Väldigt bra information!

Upp till toppen
Annons: